چطور TPM 2.0 را فعال کنیم تا ویندوز ۱۱ را دریافت کنیم
به گزارش اپ خونه، زمانی که بهروزرسانیهای ویندوز ۱۱ برای اولینبار عرضه شد، بسیاری از کاربران دسکتاپهای قوی با پیامی مواجه شدند که به آنها اعلام میکرد امکان دریافت نسخه جدید ویندوز را ندارند.
اما در بیشتر موارد، دلیل این موضوع فقط غیرفعال بودن یک قابلیت ساده در BIOS بهصورت پیشفرض بود. اما وقتی یاد بگیرید که چطور TPM 2.0 را برای ویندوز ۱۱ در BIOS فعال کنید، همه چیز درست خواهد شد.
چطور بررسی کنیم که آیا میتوان TPM را برای ویندوز ۱۱ فعال کرد یا نه
ممکن است بتوانید از ابزار داخلی TPM استفاده کنید تا بررسی کنید که آیا ویندوز شما این قابلیت را دارد یا نه.
مرحله ۱: کنسول Run را با زدن کلیدهای “Win + R” یا جستجوی آن در نوار جستجو باز کنید.
مرحله ۲: عبارت tpm.msc را تایپ کرده و “Enter” را بزنید.
مرحله ۳: یا با یک پیام خطا مواجه میشوید، یا برنامه مدیریت TPM اجرا میشود. اگر برنامه باز شد، نسخه TPM در بخش “اطلاعات سازنده TPM” نمایش داده میشود.
با این حال، حتی اگر با خطا مواجه شدید، به این معنی نیست که سیستم شما TPM ندارد. متأسفانه TPM به دو صورت وجود دارد: سختافزاری و فریموری.
اگر مادربرد شما تراشه سختافزاری TPM را دارد، معمولاً بهصورت پیشفرض فعال است و ویندوز آن را تشخیص میدهد. اما اگر تراشه سختافزاری نداشته باشد، ممکن است نسخه فریموری TPM را داشته باشد که باید از طریق BIOS فعال شود.
برای اطمینان، باید دفترچه راهنمای مادربرد خاص خود را بر اساس مدل دقیق آن بررسی کنید. برای پیدا کردن مدل مادربرد خود، مراحل زیر را انجام دهید:
مرحله ۱: در نوار جستجو عبارت “System” را وارد کنید.
مرحله ۲: از نتایج، گزینه “System Information” را انتخاب کنید.
مرحله ۳: مدل و برند مادربرد در بخش “BaseBoard” نمایش داده میشود.
مرحله ۴: به وبسایت سازنده بروید و دفترچه راهنمای محصول خود را برای بررسی پشتیبانی از TPM پیدا کنید.
چطور TPM 2.0 را برای ویندوز ۱۱ فعال کنیم
چه TPM بهصورت سختافزاری باشد چه فریموری، برای ویندوز ۱۱ باید آن را از طریق BIOS فعال کنید. برای رفتن به BIOS دو راه اصلی وجود دارد:
مرحله ۱: کارهای در حال انجام در برنامهها را ذخیره کنید.
مرحله ۲: وارد تنظیمات شوید و از سمت چپ، تب “System” را انتخاب کنید.
مرحله ۳: وارد بخش “Recovery” شوید. ممکن است لازم باشد پایین بروید تا آن را ببینید.
مرحله ۴: در قسمت “Advanced Startup” روی گزینه “Restart Now” کلیک کنید. بهتر است این راهنما را روی گوشی خود باز کنید یا مراحل بعدی را به خاطر بسپارید.
مرحله ۵: یک صفحه آبی (نه صفحه مرگ) با گزینههای راهاندازی مجدد ظاهر میشود. گزینه “Troubleshoot” را انتخاب کنید، سپس وارد “Advanced Options” شوید و در نهایت گزینه “UEFI Firmware Settings” را انتخاب کنید.
این کار باعث راهاندازی مجدد رایانه و ورود به BIOS میشود.
شما میتوانید مراحل ۲ تا ۵ را دور بزنید و مستقیماً هنگام راهاندازی مجدد سیستم، کلید میانبر مربوطه را برای ورود به BIOS فشار دهید. این کلید میتواند F2، F12 یا Esc باشد و بستگی به مدل مادربرد شما دارد. در سیستمهای سریع، صفحه مربوط به BIOS ممکن است خیلی زود رد شود.
مرحله ۶: در BIOS، به بخشی با نام “Security”، “Advanced” یا “Trusted Computing” بروید. نام این بخش بستگی به مدل و سازنده مادربرد شما دارد.
مرحله ۷: برای مادربردهای AMD، گزینه ممکن است “AMD fTPM Switch” یا “AMD PSP fTPM” نام داشته باشد. برای مادربردهای Intel، ممکن است به نام “Intel PTT” یا “Intel Platform Trust Technology” باشد. همچنین ممکن است گزینهای با عنوان “Security Device (Support)” یا بهسادگی “TPM State” وجود داشته باشد. یکی از این گزینهها را پیدا کرده و فعال کنید.
مرحله ۸: روی “Save & Exit” کلیک کنید و سیستم را دوباره راهاندازی کنید.
مرحله ۹: وارد Windows Update شوید و بررسی کنید که آیا میتوانید ویندوز ۱۱ را نصب کنید یا نه. اگر هنوز با خطا مواجه شدید، ممکن است نیاز باشد دوباره برنامه بررسی سلامت سیستم (PC Health Check) را اجرا کنید.
=========================================================================
در نتیجه اگر هنگام نصب یا ارتقای ویندوز ۱۱ با پیغام خطا مواجه شدید، ممکن است مشکل از غیرفعال بودن قابلیت TPM 2.0 در BIOS سیستم شما باشد؛ قابلیتی که برای امنیت بیشتر در ویندوز ۱۱ الزامی شده است.
این ویژگی در بیشتر مادربردهای جدید، به صورت سختافزاری یا فریموری وجود دارد اما معمولاً بهصورت پیشفرض غیرفعال است. در این راهنما یاد گرفتید که چطور از وجود TPM در سیستم خود مطمئن شوید، مدل مادربرد را پیدا کنید، وارد BIOS شوید و تنظیمات مربوط به TPM را با نامهایی مثل “AMD fTPM” یا “Intel PTT” فعال کنید.
پس از ذخیره تنظیمات و راهاندازی مجدد سیستم، میتوانید دوباره برای نصب یا ارتقای ویندوز ۱۱ اقدام کنید. با طی کردن این مراحل ساده، بدون نیاز به خرید سختافزار جدید، سیستم شما برای استفاده از ویندوز ۱۱ آماده خواهد بود.